NIGARDSBREEN / SOGN OG FJORDANE

Etter mange turer til Vestlandet de siste årene, er ikke synet av isbreer lenger så spesielt. De ligger alltid der, innerst i en fjord, nærmest urørlig. Alltid vakre. Men ideen om at jeg ville se en av disse på nært hold vokste i meg. Å gå ut på en isbre alene uten erfaring er en dødssynd, så jeg fikk en brefører til å vise vei opp på Nigardsbreen i Sogn og Fjordane.

Med ishakke, brodder og en sekk full av kamerautstyr gikk vi innover langs Nigardsvatnet, mot breen. Det var tydelig hvilke krefter isbreen har, landskapet var slipt av grus og stein som den hadde dratt med seg gjennom tusenvis av år. Det er disse isbreene som har formet mye av landet vårt til å bli så vakkert som det er i dag. Etter å ha krysset flere bekker kom vi frem til kanten av breen. Den reiste seg over oss og viste at det var den som var sjefen her. Vi klatret opp på isbreen og bevegde oss videre oppover.

Jeg satte opp utstyret og kameraet tikket av sted. Jeg kunne sitte og vente, nyte utsikten. Dype basslyder rumlet fra isen og minnet meg om at dette var et landskap i bevegelse. Skulle jeg komme tilbake neste år, ville det se annerledes ut. Landskapet oppe på breen var som en egen liten verden. Her var det små fjell og daler, bekker rant ned i små, blå hull. En blåfarge så vakker som jeg aldri har sett før.

Etter å ha sett så mange isbreer på avstand var det fint å også se en av dem på nært hold. Å se detaljene på en bre har gitt meg muligheten til å sette enda mer pris på disse massive systemene som har preget vårt landskap.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.