NISSEDAL / TELEMARK

En dag jeg søkte etter gode fotomotiver fant jeg noe veldig kult. Jeg hadde lyst til å utforske mer av området mellom Telemark og Agder-fylkene da dette var et område jeg ikke hadde sett nok av. Etter en del leting dukket det opp noen dårlige mobilbilder av et sted kalt Jettegrytene.

Selv om bildene av Jettegrytene i Nissedal ikke var så gode, var det tydelig at dette hadde potensiale for noen virkelig fine time-lapser. Det virket som om stedet var et populært badested om sommeren for de lokale i Telemarksområdet, men lite kjent ellers. Jeg måtte ta turen. Så jeg satte meg i bilen og kjørte sørover uten helt å vite hva jeg skulle forvente. Desto større var potensialet for å bli positivt overrasket.

Det ble jeg! For et fantastisk sted det var! Her var det tidligere en større elv, men da elva ble demmet opp ble vannmengden minsket til tilnærmet en bekk. Elvebunnen som kom til syne var blankpolert fjell med jettegryter og små fossefall. Det var som et naturlig badeland med sklier og små bassenger. Elva gikk i trappetrinn nedover med glatte svaberg på hver side. Ikke rart de lokale flokker hit om sommeren!

Men de var ikke der da. Det var slutten av mai, jeg var den eneste der. Tenk å ha et slikt sted helt for seg selv! Jeg kunne ta time-lapser hvor jeg ville, utforske kriker og kroker, og finne de spesielle detaljene. Detaljer som vannet hadde slipt og formet gjennom tusenvis av år. Man kan virkelig føle naturen når man er alene, kun lyden av vannet avbryter stillheten.

Jeg hadde egentlig sett meg fornøyd med bildene som hadde blitt tatt, men etter å ha kjørt en halvtime videre mot neste destinasjon ombestemte jeg meg. Jeg måtte tilbake! Jeg ble like gjerne værende der en dag til.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.