INNERDALEN / MØRE OG ROMSDAL

Innerdalen har blitt kalt Norges vakreste dal, og jeg har liten grunn til å motsi det. Min første tur hit er nok fremdeles den mest suksessfulle.

Området som Innerdalen ligger i er veldig stort, og man kan gå i dagevis gjennom dalfører, opp på fjell og langs vann. Men man trenger ikke å gå spesielt langt for å se spektakulær natur. De fleste velger å kjøre så langt det lar seg gjøre inn i dalen, før man går til fots videre innover. Etter en knapp times gange kommer et av Norges mest majestetiske fjell til syne; Innerdalstårnet. Fjellet rager 1452 meter over havet med sin karakteristiske kjegleform, og er nok av mange kjent fra «Jul i Blåfjell».

Fjellet reflekteres i et vann som ligger nedenfor. Om man går til høyre av veien og ut på odden, får man de beste fotomulighetene av fjellet. Det var her jeg hadde satt opp teltet og sett for meg en timelapse av Innerdalstårnet, men været var dessverre ikke slik jeg hadde håpet. Skyene lå tungt over landskapet, grå og uten konturer. Toppen av fjellet skjulte seg i skyene. Jeg hadde allerede prøvd å ta noen bilder, men resultatet var intetsigende og lite inspirerende.

Jeg hadde sett for meg at sola skulle skinne på fjellet idet den gikk ned, men nå så det mørkt ut. Bokstavelig talt, det nærmet seg solnedgang. Jeg hadde nesten gitt opp da jeg uten forvarsel så et glimt av solskinn gjennom det tykke skylaget. Dette var min sjanse, såpass skjønte jeg, og nå handlet det om minutter. Jeg tok kamera og stativ, løp så fort jeg kunne ut til odden og satte i gang akkurat tidsnok til å se sola bryte gjennom. For et syn det var! Solstrålene traff perfekt på toppen av Innerdalstårnet, men ikke fjellene rundt, noe som forsterket effekten. Fjellet stod i brann.

Det hele var over på et par minutter, og pulsen var fremdeles høy da jeg var ferdig. Jeg har vært tilbake ved Innerdalstårnet senere, men aldri hatt muligheten til å se fjellet brenne slik igjen.

Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.