VARANGERHALVØYA / FINNMARK
Bestemor fortalte meg en gang at hun hadde så lyst til å dra til Varangerhalvøya. Ifølge en venninne av henne skulle det visstnok være et veldig spennede landskap her. Jeg hadde knapt nok hørt om Varangerhalvøya, og visste i hvert fall ikke hva slags landskap man kunne finne der. Så da jeg skulle på min første tur til Finnmark, måtte dette sjekkes ut. Det var en god beslutning.
Jeg kom med bilen fra Kjøllefjord første gang jeg kjørte innover mot Varangerhalvøya. Jeg krysset Tanaelva, allerede her var landskapet blitt interessant. I den ene retningen så jeg
skarpe fjell som lå lag på lag i nyanser av rødt og rosa, i den andre var det myke, grå fjell delvis opplyst av sola som brøyt gjennom skyene.
Jeg bevegde meg lengere innover i landskapet, plutselig dukket det opp en liten elv nede i dalen på min venstre side. Bilen ble forlatt langs veikanten, jeg gikk gjennom det høye gresset nedover mot elva. Selv om det var august var lufta kald og den lille vinden som var tok godt tak i meg. Da jeg kom nærmere så jeg at elven lignet en trapp der den rant nedover fra fjellet. Det var små fosser, den ene etter den andre. Geologien rundt elva bestod av knallrød stein, også her lå de lag på lag. I bakgrunnen var det et stort, grått fjell. Det så ikke ut som et vanlig fjell, mer som en stor haug med sand, som en sanddyne i ørkenen. Rundt var det høyt, gult gress. Dette var en spektakulær kombinasjon av farger og geologi.
Hvis man har lyst til å dra et sted i Norge som skiller seg ut, er Varangerhalvøya stedet. Landskapet her handler ikke om dype fjorder og høye fjell. Det handler om lange gressletter, ildrøde fjell, månelandskap og et vær så brutalt at man må være forberedt på snøstormer selv på sommeren. Varangerhalvøya har blitt et fristed for time-lapsefotografi som jeg kan ha for meg selv, og jeg tror ikke det kommer til å bli fylt opp av turister med det første.
Morten Rustad er fotograf og regissør og har spesialisert seg på time-lapse foto. Han brenner for fange det perfekte øyeblikket og gir gladelig opp en natt eller to med søvn for å skape de beste bildene.